• Blog
Een vraag?
Braat groenbeleving
0162-748 190

Tips voor seniorvriendelijke tuinen

Gepost op 18-11-2015

Waar veelal niet aan wordt gedacht is dat een tuin toegankelijk moet zijn voor alle leeftijden, dus ook voor senioren. Hieronder geven wij u een aantal tips om uw tuin seniorvriendelijk te maken.

- Brede paden, minimaal 1 meter breed. Zo heeft men genoeg oppervlakte om op te lopen.

- Buitenverlichting plaatsen, paden verlichten en een lamp bij de deur(en). Goede verlichting zorgt niet alleen voor beter zicht maar geeft ook een veiliger gevoel.

- Als u nieuwe bestrating gaat gebruiken kies dan een grote tegel, bijvoorbeeld 60x60. Deze ligt vlakker en heeft minder voegen waar onkruid tussen kan groeien. U kan de voegen ook laten vullen met voegmortel.

- Geen hoogte verschillen in de tuin of het hoogte verschil opvangen door een hellingbaan te maken. Wanneer er opstapjes in de tuin verwerkt zitten is er een aanzienlijke kans dat men struikelt. Deze opstapjes kunnen dus ook vervangen worden door een hellingbaan.

- Onderhoudsvriendelijke beplanting. Maak gebruik van bodembedekkers, wintergroene heesters en siergrassen. Zo vergt de tuin niet veel werk en blijft deze er goed uit zien. 

- Een groene haag kan onderhoudsvriendelijker zijn dan een schutting met klimplanten. Dit is omdat je de meeste hagen minder vaak hoeft te snoeien als een schutting met klimplanten. 

- Gebruik maken van verhoogde borders/bloembakken. Op deze manier hoeft men minder ver te bukken.