• Blog
Een vraag?
Braat groenbeleving
0162-748 190

Natuurgras of kunstgras?

Gepost op 01-04-2016

Nog zo’n trend in tuinenland: kunstgras. Naast de aanleg in zwemvijvers is kunstgras helemaal ‘upcoming’. In Amerika wordt er zelfs een subsidie gegeven voor het gebruik van kunstgras in droge gebieden als Las Vegas. Dat heeft met name te maken met het feit dat kunstgras weinig onderhoud, en daarmee ook weinig water, nodig heeft. Het mist echter de charme van ‘echt gras’. Wat zijn de voor- en nadelen van kunstgras en natuurgras?

Kunstgras

Kunstgras wordt gebruikt in plaats van ‘echt’ gras. Vaak is het ook moeilijk te onderscheiden van het echte gras. Door de huidige technologie zijn er steeds meer verschillende soorten en maten kunstgras. Zelfs de richting van het gras kan zo bepaald worden!

Kunstgras wordt met name gebruikt door het lage onderhoud en de functionaliteit. Hieronder leest u de voor- en nadelen van kunstgras.

Voordelen van kunstgras

Er zijn verschillende redenen om voor kunstgras te kiezen. Het meest voor de hand liggende voordeel is het onderhoud. Het is een fabel dat kunstgras geen onderhoud nodig heeft; dat heeft het namelijk wél. Echter hoeft u het gras niet te maaien, te bemesten of bij te zaaien. Daarnaast zijn onkruid of ongedierte – zoals mollen – verleden tijd. Bijkomend voordeel is dat het een perfect alternatief is voor mensen met hooikoorts.

Nadelen van kunstgras

Zijn er dan geen nadelen aan kunstgras? Het belangrijkste nadeel van kunstgras is dat het in de zomer warmer wordt dan natuurgras. Wilt u graag genieten van alle vier de seizoenen? Dan is het aan te raden om natuurgras te nemen. Bovendien is kunstgras duurder ten opzichte van natuurgras. Ten slotte moet er ook rekening mee gehouden worden dat kunstgras ook aan slijtage onderhevig is. Een kale plek blijft dus een kale plek, totdat het kunstgras gerepareerd is.

Braat biedt naast het aanleggen ook zelf kunstgras aan. Voor verschillende stalen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Natuurgras

Een andere mogelijkheid is om natuurgras aan te leggen. Zoals in de inleiding gezegd geeft het de tuin meer charme. Natuurgras in uw tuin kan op twee manieren: het leggen van graszoden (grasmatten) of door het te zaaien.

Voordelen van natuurgras

De voordelen van natuurgras zijn eigenlijk de nadelen van het kunstgras. Natuurgras is afhankelijk van de seizoenen. Hierdoor is het natuurlijker dan kunstgras. Bovendien werkt echt gras stimulerend voor het milieu. Het neemt namelijk water op is dus beter voor de waterhuishouding. Hiermee heeft uw gazon én uw tuin een natuurlijkere uitstraling dan kunstgras. Met het gebruik van graszoden is het gras ook direct te leggen!

Nadelen van natuurgras

Een veelgenoemd nadeel is het onderhoud van gras. Gras zal natuurlijk gemaaid en bemest moeten worden. Hiermee vergt het gras meer onderhoud dan het kunstgras. Bij weinig of slecht onderhoud  is de kans ook groter dat er gele of kale plekken ontstaan. Mocht u de voorkeur hebben voor het zaaien van uw nieuwe gazon, dan zal het uiteraard even duren voordat u kunt genieten van uw tuin.

Mocht u twijfelen tussen natuurgras en kunstgras of wilt u meer advies over een van de twee? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons!