• Blog
Een vraag?
Braat groenbeleving
0162-748 190

Groen als medicijn

Gepost op 22-12-2015

Groen als medicijn.

Wat brengt een groene omgeving met zich mee? Met veel groen om mensen heen voelen deze zich veel gezonder. Dit is ook een bewezen feit! Er blijkt bij meerdere medische zaken een verband te liggen tussen groen en klachten. De aanwezigheid van groen zorgt ervoor dat depressies minder vaak voorkomen, het aantal nekklachten loopt terug, het aantal kankerpatiënten is lager in gebieden met veel groen en ook het percentage mensen dat migraine of ernstige hoofdpijn heeft is lager.

Bewezen is dat men na een wandeling door een groene omgeving zich beter kan concentreren. Dit komt doordat de hersenen tijdens een wandeling niet tot nauwelijks worden geprikkeld en het brein tot rust kan komen door de natuur. Dit heeft een positief effect op de mentale gesteldheid. Voor kinderen met ADHD kan groen de uitkomst bieden. Hier wordt het brein wederom minder geprikkeld waardoor kinderen met ADHD rustiger worden. 

Ook in bedrijfspanden is groen van belang. Ten eerste komt het de uitstraling van bedrijven ten goede. Met groen ziet het bedrijf er namelijk aantrekkelijker uit. Op de tweede plaats is het voor de werknemers van belang. De werkprestaties van werknemers zijn beter wanneer er groen aanwezig is, de gezondheid verbeterd en het ziekteverzuim is lager.

Groen kan ook letterlijk als medicijn worden gebruikt! Een voorbeeld hiervan is de Taxus Baccata. Deze kan worden gebruikt als medicijn tegen kanker. De Taxus Baccata is te herkennen aan de blaadjes die aan weerszijden van de takjes zitten. Deze soort Taxus komt in 80% van de tuinen voor. Elk jaar worden er acties opgezet voor het inzamelen van de taxus zodat er medicijnen gemaakt kunnen worden.

Even terugkijkend kan de conclusie worden getrokken dat een groene omgeving van groot maatschappelijk belang is. Het bevordert de prestaties op de werkvloer, zorgt ervoor dat bedrijfspanden er aantrekkelijker uit zien, gaat verschillende klachten en ziektes tegen en kan zelfs dienen als medicijn tegen kanker. Het is dus vanzelfsprekend dat zowel mensen als bedrijven bewust moeten worden van de kracht van groen!